Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een voorwaardelijke tbs en 3,5 jaar celstraf geëist tegen de hoofdverdachte van een lange reeks branden in Winschoten.

Een medeverdachte hoorde vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen zich eisen.

De stad Winschoten werd in 2012 geteisterd door ruim 70 branden. Verdachte Danny F. (26) gaf tegenover de rechter toe 'ongeveer' 14 branden te hebben gesticht. Medeverdachte Miranda F. (25) was bij tien branden betrokken. Bij een van de branden ontstond groot gevaar voor bejaarde bewoners.

De twee verdachten, voormalige huisgenoten, zeggen allebei bang te zijn geweest voor de ander en onder de druk van die angst te hebben gehandeld.

Uitlaatklep

Volgens deskundigen handelde Danny F. onder invloed van zijn autistische stoornis. Hij kon door zijn psychische problemen niet goed omgaan met spanningen en vond in de branden een uitlaatklep om zich beter te voelen over zichzelf.

De branden in Winschoten zorgden voor veel onrust en paniek. Er werd een mobiele politiepost op het Marktplein gezet en burgers gingen zelf wacht lopen in het oude stadscentrum. Leegstaande panden werden eerder gesloopt om problemen voor te zijn.