De voortvluchtige fraudeverdachte Clemens K. zit na een jarenlang verblijf in Thailand in een Nederlandse politiecel.

De Thaise autoriteiten hebben de voormalige financiële man van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) het land uitgezet wegens illegaal verblijf.

De raadsman van K., Khalid Kasem, heeft dat maandagochtend bevestigd. Zijn cliënt wordt maandagmiddag voorgeleid.

De man werd in 2010 bij verstek veroordeeld tot 5 jaar cel voor het verduisteren van 16 miljoen euro van het kunstfonds.

De fraudeverdachte zegt onder druk van criminelen samen met zijn zoons naar Thailand te zijn gevlucht. De kinderen, over wie K. de voogdij heeft, verblijven nog in Thailand. Zij zitten volgens Kasem in een veilige omgeving.

Hoger beroep

In Nederland wacht de financieel topman van het kunstfonds een behandeling in hoger beroep, op basis van aanvullend onderzoek door het Openbaar Ministerie.

De veroordeelde oplichter onderhandelde al een half jaar over een vrijwillige terugkeer naar Nederland, op maar kon het niet eens worden over de voorwaarden.

De veroordeelde oplichter ontkent via zijn raadsman opzettelijk de miljoenen van het kunstfonds te hebben verduisterd. Volgens Kasem werd zijn cliënt afgeperst door criminelen, die hij kende uit de sportschool.