De agent die in maart een 18-jarige vrouw uit Eindhoven doodreed, wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie in Brabant.

Dat bevestigt het OM Oost-Brabant maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Memphis van Veen werd op 15 maart doodgereden toen een lid van een arrestatieteam haar aanreed. Hij was na een melding op weg naar een man die dreigde mensen dood te schieten. De jonge vrouw werd met haar scooter geschept aan de Noord-Brabantlaan. Ze overleed ter plaatse.

Vijf voertuigen van het arrestatieteam reden met zwaailichten en sirene aan over de busbaan naar de melding. Het voorste voertuig blokkeerde volgens het onderzoek de kruising, zodat de andere vier auto's konden doorrijden. 

Het slachtoffer stond met haar bromfiets te wachten en trok op bij groen licht, ondanks de aanwezigheid van de auto van het arrestatieteam en handgebaren van de inzittenden dat ze moest wachten. Een andere bromfietser bleef wel staan bij het stoplicht.

Gerechtvaardigd

Het vijfde voertuig in het 'treintje' van het arrestatieteam raakte kort nadat het door rood licht was gereden het slachtoffer op de busbaan, die daarbij overleed. Uit onderzoek is gebleken dat het politievoertuig tussen de 90 en 100 kilometer per uur reed. 

Volgens het OM was er sprake van een spoedsituatie, waardoor deze snelheid gerechtvaardigd was. Ook mocht de bestuurder van het voertuig dat bij de aanrijding betrokken was er volgens de onderzoekers vanuit gaan dat de blokkering van de kruising een feit was. Het OM is daarop van mening dat er geen sprake is van een strafbaar feit.

Advocaat

De advocaat van de nabestaanden van Van Veen is verbaasd over de beslissing om de betrokken agent niet te vervolgen. Marijn Zuketto zegt dat de beslissing van justitie ''niet uit te leggen valt''. ''Dit is een onaanvaardbare beslissing.''

Zuketto zegt stappen te gaan ondernemen. ''Met deze stand van zaken rest ons geen andere keus dan naar het gerechtshof in Den Bosch te stappen voor een artikel 12-procedure. We gaan dan de rechter vragen om het Openbaar Ministerie alsnog over te laten gaan tot vervolging van de betrokken agent.''

Zuketto stelt dat justitie met twee maten lijkt te meten. ''Een agent die veel te hard het kruispunt is opgereden, door rood rijdt en daarmee onvoorzichtig heeft gehandeld, hoeft zich niet voor de rechter te verantwoorden. Als mij dit gebeurt, moet ik mij verantwoorden.''