Na de marine viert maandag ook de luchtmacht zijn verjaardag. Precies 100 jaar geleden gingen de eerste legervliegtuigen de lucht in.

Dat was als afdeling van de landmacht. Sinds 1953, 60 jaar geleden, is de Koninklijke Luchtmacht zelfstandig. De dubbele verjaardag wordt gevierd op de voormalige vliegbasis Soesterberg, de geboortegrond van de luchtmacht.

De dag begint met een herdenking van de overledenen. Daarvoor vliegen vier F16-straaljagers in formatie laag over. 's Middags wordt een replica van het allereerste militaire vliegtuig van Nederland, de Brik, onthuld. Daarvoor vliegt een Spitfire langs, een legendarisch Brits toestel uit de Tweede Wereldoorlog.

Museum

De dag eindigt met de sluiting van het Militaire Luchtvaart Museum op Soesterberg. Dat gaat een jaar dicht voor verbouwing, omdat het museum fuseert met het Legermuseum uit Delft. Volgend jaar opent het Nationaal Militair Museum zijn deuren op de voormalige vliegbasis.

De Koninklijke Marine bestaat dit jaar 525 jaar. Dat werd onlangs gevierd op de Marinedagen in Den Helder. In 1488 werd de zogeheten Admiraliteit in het leven geroepen. Die is sinds 1813 koninklijk.