De Britse krant The Guardian heeft in de nacht van zaterdag op zondag een bericht ingetrokken, waarin geschreven werd over een deal waarbij Nederland, andere Europese landen en de Verenigde Staten samen hebben gespand bij het verzamelen van persoonlijke communicatiegegevens.

In het bericht, dat was gebaseerd op een verhaal van weblog The Privacy Surgeon, werden behalve Nederland ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje en Italië ervan beschuldigd 'geheime afspraken' te hebben gemaakt met de Verenigde Staten.

Het bericht, dat The Guardian op zaterdagavond plaatste, werd overgenomen door verschillende buitenlandse en binnenlandse media, waaronder NU.nl. Drie uur na plaatsing, omstreeks twee uur 's nachts, trok The Guardian het bericht in 'in afwachting van onderzoek'.

Wayne Madsen

Voormalige Amerikaanse marineofficier, Wayne Madsen openbaarde het verhaal aan het weblog. Volgens Madsen zouden de landen informatie over mobiel telefoonverkeer en internetgebruik moeten afstaan op verzoek van de Amerikaanse geheime dienst NSA. In ruil daarvoor zouden de landen 'geschoonde informatie' krijgen van de inlichtingendienst.

De marineofficier heeft ook bij de geheime dienst NSA gewerkt. Madsen zegt dat hij zijn verhaal heeft gedaan omdat volgens hem EU-politici maar 'het halve verhaal' vertelden over de activiteiten van de NSA in Europa.

De voormalig marineofficier is de afgelopen jaren geregeld met onthullingen over Amerikaanse inlichtingendiensten gekomen, maar kreeg daarbij vaak kritiek vanwege zijn controversiële standpunten. Madsen wordt ook wel een aanhanger van samenzweringstheorieën genoemd.

Snowden

De Britse krant is een van de kranten die eerder deze maand kwamen met de onthullingen van oud-CIA-medewerker Edward Snowden. Hij maakte openbaar dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal privacygevoelige informatie verzamelen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech