Zo'n 85.000 belangstellenden, politici en Koning Willem-Alexander hebben zaterdag in Den Haag veteranen geëerd.

Nederland herkent en erkent zijn veteranen, zei premier Mark Rutte tijdens een toespraak op de jaarlijkse Veteranendag.

''Uw talenten en ervaringen worden gezien, uw verhalen worden gehoord. En uw persoonlijke pijn wordt gedeeld'', aldus de premier, die de Nederlandse militairen prees om hun kwaliteiten.

Ook wees hij erop dat er voor veteranen veel ten goede is veranderd. De militairen die na de Tweede Wereldoorlog werden uitgezonden naar toenmalig Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea waren meestal niet goed voorbereid en werden verrast door het gevaar, de ontberingen en het klimaat. Bij terugkomst konden ze hun verhaal vaak niet kwijt en moesten ze ''hun verdriet en moeilijke herinneringen in stilte verwerken", aldus Rutte.

Herinneringsmedaille

Langs de route van het defilé onderstreepten tienduizenden bezoekers de lovende woorden van Rutte. Eerder op de dag kregen 70 militairen een herinneringsmedaille opgespeld op het Binnenhof, nadat de dag in de Ridderzaal was geopend. ''Een erg emotioneel gebeuren'', aldus Koos Sol van het organiserend comité.

Het toegestroomde publiek kwam later in de middag weer samen op het Malieveld, waar de dag feestelijk werd afgesloten. Volgens Sol hing daar ''een goede terrassfeer'', mede dankzij een warm zonnetje.

Bekijk beelden: