Bijna driekwart van de ouders vervoert kinderen niet veilig genoeg in de auto. Dat concludeert de Taskforce Kinderveiligheid. 

In een op de drie gevallen is het kinderzitje niet juist bevestigd en 41 procent van de kinderen is niet goed vastgezet in het zitje. En vijftien procent van de kinderen zit niet in het juiste stoeltje.

De taskforce is een samenwerking van de universitaire ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht, Veiligheid NL, het Verbond van Verzekeraars en een kinderzitjesfabrikant.

De taakgroep bekeek vorige maand hoe kinderen tussen de 0 en 4 jaar worden vervoerd. In de steekproef werden 309 kinderen meegenomen.

Veiliger

Van de ouders zou 99 procent denken dat hun kind veilig wordt vervoerd, terwijl in 73 procent van de gevallen zou blijken dat het veiliger kan. De taakgroep raadt ouders aan na te gaan of ze het juiste zitje hebben.

Ook wordt gewezen op een nieuw type kinderstoeltje dat eind dit jaar op de markt verschijnt, waarmee kinderen tot latere leeftijd achterwaarts kunnen worden vervoerd, wat veiliger is.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen tot 12 jaar dat in het verkeer omkwam gedaald, maar het aantal gewonden steeg met 35 procent. In dat cijfer is echter geen uitsplitsing gemaakt tussen kinderen die bijvoorbeeld aan het fietsen waren en kinderen die in een kinderzitje zaten.

Aandacht

De taakgroep is opgericht omdat alle voorlichtingscampagnes voor kinderveiligheid zijn gestaakt. "Om Nederland veilig te houden voor onze kinderen blijft aandacht voor het onderwerp essentieel", stellen de oprichters. 

"Er is namelijk nog veel te winnen waar het gaat om bijvoorbeeld het voorkomen van verdrinking, verstikking en verbranding. Ook valongevallen zijn nog talrijk en het vervoer van kinderen in de auto kan veel beter."