Drie politiemensen die leiding gaven aan hun agenten tijdens de uit de hand gelopen strandrellen in Hoek van Holland in augustus 2009, worden niet vervolgd.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bekendgemaakt.

Bij de rellen kwam de 19-jarige Robby van der Leeden door een politiekogel om het leven. Zijn ouders hadden om vervolging verzocht.

Eerder had de officier van justitie al besloten om de leidinggevenden niet te vervolgen. Daarop hadden de ouders een klacht ingediend. Het gerechtshof heeft het OM vrijdag in het gelijk gesteld.

Steun

In januari 2012 besloot het gerechtshof al dat de agenten die betrokken waren bij de fatale schoten op het slachtoffer niet vervolgd hoeven te worden.

De ouders van Robby van der Leeden laten in een reactie weten het besluit van het hof te respecteren. ''Zij vinden steun in het feit dat ook het hof heeft uitgesproken dat nergens uit blijkt dat Robby een hooligan of crimineel zou zijn'', laat hun advocaat Erik Gorsselink weten.

Feesttent

De rellen braken in de nacht van 22 op 23 augustus 2009 uit bij de feesttent van het evenement op het strand van Hoek van Holland. Hooligans bekogelden de agenten met allerlei voorwerpen, zoals met zand gevulde flessen, stenen en glaswerk.

De aanwezige politiemensen werden zo in het nauw gebracht, dat ze zich genoodzaakt voelden hun vuurwapens te trekken. Toen zelfs waarschuwingsschoten niet hielpen, schoten belaagde agenten op de benen van de relschoppers. Robby van der Leeden werd dodelijk geraakt omdat hij op dat moment bukte.