De politie heeft donderdag de stoffelijke overschotten opgegraven van het zogenoemde Heulmeisje. Rechercheurs hopen de moord uit 1976 alsnog te kunnen oplossen.

Dat meldt het AD vrijdag. Een woordvoerder van de politie bevestigde het bericht en sprak van een laatste, ultieme poging om de zaak op te lossen.

Het meisje werd in oktober 1976 levenloos aangetroffen op parkeerplaats De Heul in Maarsbergen, waarnaar zij is vernoemd. Wie het meisje is, of hoe zij precies is vermoord, is nog altijd onduidelijk.

De politie hoopt met nieuwe technieken het mysterie rondom de dood van het meisje te kunnen oplossen. Met botmateriaal moet het dna van het Heulmeisje worden achterhaald.

Verwantschapsonderzoek

Het Heulmeisje heeft volgens de politie tot haar zevende in Duitsland gewoond, waar ook wordt geprobeerd dna-verwantschapsonderzoek te doen. Ook wordt er in Schotland een nieuwe, gebeeldhouwde reconstructie van het hoofd van het meisje gemaakt.

Lange tijd werd aangenomen dat het meisje 16 jaar oud was toen zij werd gedood, maar dat bleek eerder al niet het geval te zijn. Vermoedelijk was zij 13 jaar oud toen zij om het leven kwam.

Jarenlang werd gedacht dat het Heulmeisje de vermiste Monique Jacobs was. In 2006 meldde zij zich echter bij haar familie.

In 2006 werd het stoffelijk overschot van het meisje voor het eerst opgegraven om te kijken of dna-onderzoek meer duidelijkheid zou kunnen geven over haar identiteit. Dat lukte niet. In 2009 werd het meisje herbegraven in een graf in Maarn.