Tientallen mensen hebben woensdag en donderdag een bezoek gebracht aan het klooster van de zusters karmelietessen in Sittard waar oud-bisschop Jo Gijsen ligt opgebaard. 

Veel mensen bellen aan om een kort bezoek te brengen, sommigen blijven tot het einde van de bezoektijd. Dat zei een woordvoerder van het bisdom Roermond donderdag.

Vrijdagavond wordt in de kloosterkapel een pontificale eucharistieviering gehouden. Zaterdag volgt de uitvaart in de kathedraal in Roermond.

Gijsen wordt daarna op het kloosterkerkhof van de Zusters Karmelietessen in Sittard begraven. Op eigen verzoek wordt hij niet bijgezet in de Bisschoppelijke Grafkapel in Roermond.

Simonis

Kardinaal Simonis leidt zaterdag de uitvaartplechtigheid van oud-bisschop Jo Gijsen in de Roermondse kathedraal. Simonis houdt ook de preek, maakte het bisdom donderdag bekend.

Verder staan op het altaar de opvolgers van mgr. Gijsen in Roermond en Reykjavik, de bisschoppen Frans Wiertz en Pierre Bürcher. Ook de apostolisch nuntius in Nederland, mgr. André Dupuy, is concelebrant. Hij vertegenwoordigt paus Franciscus bij de uitvaart.

Tot nog toe hebben tien bisschoppen laten weten zaterdag bij de uitvaart te zijn. De uitvaart wordt om 10.15 uur voorafgegaan door een rouwstoet vanaf de Karoluskapel aan de Swalmerstraat. Om 10.30 uur begint de plechtigheid in de kathedraal. Om 14.00 uur wordt Gijsen begraven op het kloosterkerkhof van de Zuster Karmelietessen aan de Kolleberg in Sittard.

Reykjavik

Maandag overleed de oud-bisschop van Roermond en emeritus-bisschop van Reykjavik op 80-jarige leeftijd. Gijsen was al enige tijd ziek.