De moeder van Anass, Zohra Merzouk, heeft begin deze week bij de politie aangifte gedaan van moord of doodslag. Dat meldt haar advocaat Ineke van den Brûle donderdag.

Zij heeft aanwijzingen dat haar 13-jarige zoon niet door zelfmoord maar door een misdrijf om het leven is gekomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet donderdag weten dat het onderzoek naar de dood van de jongen uit Wassenaar is gesloten. Het lichaam van Anass werd in februari gevonden aan een bosrand bij Duinrell. Er werden geen bewijzen gevonden dat Anass, die ernstig zou zijn gepest op school, werd aangezet tot zelfmoord.

Eerder werd al bekend dat er geen bewijzen zijn dat de jongen door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens het OM heeft hij zich verhangen aan zijn sjaal.

Vragen onbeantwoord

Voor de moeder van Anass is het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar zoon nog niet afgerond. Ze heeft het OM daarom 'uitdrukkelijk verzocht' het onderzoek nog niet te sluiten. Belangrijke vragen over de onderzoekshandelingen zijn voor haar nog onbeantwoord.

Zo is er bijvoorbeeld geen DNA-onderzoek verricht op de sjaal en kleding van Anass. Ze zal het OM daarom vragen om dit alsnog te doen. Onafhankelijke pathologen die door Merzouk zijn benaderd, zien bovendien op basis van foto's en bevindingen van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aanwijzingen voor een misdrijf.