De 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar die in februari dood werd gevonden in een bosrand nabij Duinrell, is niet aangezet tot zelfmoord. 

Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag na uitgebreid onderzoek.

Wel blijkt dat de jongen veelvuldig is gepest op school en dat hij eerder heeft uitgesproken met het idee rond te lopen om zelfmoord te plegen. Maar er kan volgens het OM geen verband worden gelegd tussen deze pesterijen en de latere dood.

Eerder concludeerde de politie al dat de jongen zelfmoord had gepleegd. Volgens het OM heeft hij zich verhangen aan zijn sjaal.

Pestprotocol

De school was op de hoogte van de pesterijen en heeft het bestaande pestprotocol gehanteerd. Desondanks gingen de pesterijen door.

Volgens het OM vond het pesten plaats buiten schooltijd. Anass werd uitgescholden voor homo en met brood en flesjes bekogeld. 

Getuigen verklaarden dat hem op de dag van zijn dood zou zijn gevraagd waarom hij geen zelfmoord zou plegen. "Iedereen haat jou", werd daar aan toegevoegd. Dit wordt niet door alle getuigen bevestigd.

Omsingeld

Ook zou Anass op die dag zijn omsingeld en geduwd door buitenlandse leerlingen die vanwege een uitwisselingsproject op zijn school waren. Ook werd hij weer voor homo uitgemaakt.

Het OM noemt de bevindingen triest, maar kan op grond van het onderzoek geen causaal verband leggen tussen de pesterijen en de latere dood van Anass. Er zou daarom geen sprake zijn van het strafbaar aanzetten tot zelfmoord.

Aangifte

De moeder van Anass, Zohra Merzouk, heeft begin deze week aangifte gedaan bij de politie van moord of doodslag. Dat meldt haar advocaat Ineke van den Brûle. Merzouk heeft aanwijzingen dat haar zoon niet door zelfmoord maar door een misdrijf om het leven is gekomen.

Voor de moeder van Anass is het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar zoon nog niet afgerond. Ze heeft het OM daarom 'uitdrukkelijk verzocht' het onderzoek nog niet te sluiten. Belangrijke vragen over de onderzoekshandelingen zijn voor haar nog onbeantwoord.

Zo is er bijvoorbeeld geen DNA-onderzoek verricht op de sjaal en kleding van Anass. Ze zal het OM daarom vragen om dit alsnog te doen. Onafhankelijke pathologen die door Merzouk zijn benaderd, zien bovendien op basis van foto's en bevindingen van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aanwijzingen voor een misdrijf.

Amber alert

De politie gaf vanwege de vermissing van Anass een Amber Alert uit en zette een grote zoekactie op touw. Daarbij werd zijn fiets gevonden en vanaf die vindplek is gezocht met een speurhond.

Die zocht echter aan de andere kant van het bos dan waar de jongen een dag later werd gevonden. Het is onduidelijk wanneer Anass precies zelfmoord heeft gepleegd.

Lering

Het OM heeft de Onderwijsinspectie op de hoogte gebracht van de uitkomsten ''zodat lering getrokken kan worden uit deze zaak''.

Eerder zei staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs al te werken aan een wetsvoorstel om pesten tegen te gaan.