Het risico dat Stefan P. zich opnieuw aan kinderen zal vergrijpen als hij niet wordt behandeld in een tbs-kliniek, is hoog.

Dat hebben gedragsdeskundigen gerapporteerd in de strafzaak tegen de 28-jarige onderwijsassistent, die deze week bij de rechtbank in Amsterdam dient.

Justitie beschuldigt P. onder meer van misbruik van minderjarigen in onderwijsinstelling Visio in Huizen, een school voor blinde en slechtziende kinderen.

P. werkte daar tot aan zijn arrestatie een jaar geleden. Ook probeerde hij op internet kinderen naar afspraakjes te lokken en stroopte hij speelplaatsen af om kinderen in seksuele zin lastig te vallen.

Behandeling

P. heeft zich bereid verklaard een behandeling te ondergaan. Een later ingeschakelde deskundige meent dat er ook andere methoden zijn om P.'s problemen aan te pakken.

P. is pedofiel, exhibitionist en lijdt aan een seksverslaving, zo is vastgesteld. Dagelijks richtte hij zich obsessief op de bevrediging van zijn lusten. Zijn slachtoffers waren vooral jongens - P. is homoseksueel.

Seksueel getraumatiseerd

In zijn geboorteland Brazilië is P. als baby door zijn grootmoeder te vondeling gelegd. Toen hij 3 maanden oud was, adopteerde een Nederlands gezin hem. Op zijn 11de is hij stelselmatig misbruikt door een oudere jongen, die daarvoor is veroordeeld. Door dit misbruik is P. ''seksueel getraumatiseerd'' geraakt.

Na zijn arrestatie, die volgde op de aangifte van een jongen, bleek dat P. 10 jaar lang een dubbelleven had geleid. Enerzijds volgde hij zijn opleidingen en werkte hij, anderzijds was hij onophoudelijk bezig met seks. Zijn homoseksualiteit heeft hij al die tijd verborgen gehouden voor zijn omgeving, uit angst te worden verstoten.

Maatregelen

Vrijdag zal blijken tot welke maatregelen de conclusies van de diverse deskundigen volgens het Openbaar Ministerie moeten leiden. Officier van justitie Marije Römer zal dan haar strafeis op tafel leggen.

Donderdagmiddag heeft de rechtbank gereserveerd voor de ouders van door P. misbruikte kinderen. Zij kunnen achter gesloten deuren gebruikmaken van hun spreekrecht.