Waarschuwingen over hinder door werk aan het spoor bij station Den Bosch lijken effectief te zijn geweest.

De NS constateerde donderdagochtend dat er minder reizigers zijn dan op een normale werkdag, hoewel exacte cijfers ontbreken. De grote operatie met busvervoer van en naar Utrecht en Nijmegen voltrekt zich soepel.

''Dit zijn zeker geen 4000 reizigers per uur’’, zei een NS-woordvoerster over de verwachte drukte.

De NS adviseerde de afgelopen dagen om station Den Bosch te mijden als dat kan. Vanaf donderdag wordt er 15 dagen gewerkt: ten noorden van het station wordt het spoor vernieuwd en wordt een nieuwe, betonnen spoorbrug geplaatst. Er is tot en met donderdag 11 juli geen treinverkeer van en naar Utrecht en Nijmegen.

Bussen

Reizigers hoeven niet of nauwelijks te wachten op de bus. Ze krijgen van NS en Prorail een kopje koffie aangeboden. Als er toch rijen ontstaan en het regent, staan reizigers overdekt.

Aan de achterzijde van het station, waar de bussen van en naar Utrecht rijden, is er wel last voor het autoverkeer. Op de doorgaande weg achter het station moet het autoverkeer over één rijstrook omdat een lange rij bussen de andere rijstrook bezet.

De bussen komen uit het hele land, van Limburg tot Drenthe. NS-regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau ontkende donderdag overdaad. ''We hebben gerekend op het normale aantal reizigers.''

Wegen

De ANWB laat weten dat het op de wegen rond Den Bosch drukker was dan normaal maar dat er geen grote files of problemen zijn geweest.

Spoorbeheerder Prorail garandeert dat het werk ondanks een 'bijzonder strakke planning' op tijd klaar is.