Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft spijt van een opmerking eerder deze week dat mensen in de Randstad vaker rijexamen moeten doen omdat zij arroganter zijn dan mensen elders in het land.

"Dat was een ongelukkige uitspraak", zegt Judith Coster van het CBR woensdag in het Parool. "Het was wat scherp aangezet."

Volgens Coster is het ook niet aan het CBR om een uitspraak te doen over waardoor het slagingspercentage in de Randstad lager ligt dan het landelijk gemiddelde.

"Wij zijn er om examens af te nemen, het is aan de brancheorganisaties om er iets van te vinden", zo besluit ze.

Onderzoek

Uit onderzoek door NU.nl bleek vorige week dat bij autorijscholen in de Randstad minder kandidaten in een keer hun rijbewijs halen dan elders in het land.

De rijscholen in de Randstadgemeenten met meer dan 100.000 inwoners hadden in 2012 een slagingspercentage van 41,8 procent, tegenover een landelijk slagingspercentage van 50,5 procent. In de vier grote steden lag dit op 38,5 procent, zo bleek uit de resultaten van het onderzoek.

Het CBR stelde in reactie hierop dat het lagere slagingspercentage mogelijk te verklaren is doordat Randstedelingen brutaler zijn en dat mensen in andere regio’s vaak serieuzer en langer bezig zijn met hun rijopleiding.