Drie Maastrichtse coffeeshopeigenaren en drie coffeeshopmedewerkers zijn woensdag veroordeeld voor verkoop van softdrugs aan buitenlanders.

De rechtbank in Maastricht legde aan de coffeeshophouders boetes op van 2500 euro plus een voorwaardelijke taakstraf van 75 uur.

De werknemers kregen een boete van 250 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 15 uur. Een portier werd vrijgesproken.

De rechter zegt dat het het verbod op verkoop aan buitenlanders niet in strijd is met het (Europees) recht.
De coffeeshops hebben het verscherpte gedoogbeleid overtreden, oordeelt de rechter.

Ze hadden kunnen weten dat het Openbaar Ministerie (OM) zou ingrijpen omdat ze het proefproces zelf hebben uitgelokt, aldus de uitspraak. ''Het nieuwe ingezetenencriterium is rechtmatig en de verdachten zijn strafbaar.''

Volksgezondheid

Weliswaar wordt met het nieuwe gedoogcriterium tegen de verkoop van buitenlanders een indirect onderscheid gemaakt naar nationaliteit maar dat is gerechtvaardigd in het belang van de volksgezondheid en het belang van de openbare orde, het terugdringen drugstoerisme en overlast. ''Het nieuwe ingezetenencriterium is rechtmatig en de verdachten zijn strafbaar.''

De rechtbank strafte lager dan de officier van justitie had geëist, omdat de meeste verdachten niet eerder met de strafrechter in aanraking zijn geweest en de strafzaak als een proefproces kan worden beschouwd.

De rechtbank neemt het de coffeeshophouders in het bijzonder kwalijk dat zij hun financiële belang belangrijker vinden dan de wet.

Hoger beroep

De coffeeshophouders gaan in hoger beroep. Woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht VOCM heeft dat namens hen gezegd na afloop van de uitspraak.

Josemans vindt de uitspraak teleurstellend. Hij sprak van een politiek geladen uitspraak. ''Het is onbegrijpelijk dat de rechtbank zo makkelijk heen stapt over artikel 1 van de grondwet'', zei hij. ''Deze rechtbank zegt: je mag discrimineren.''

Tevreden

Het OM is tevreden over de uitspraak. ''Voor het eerst heeft de Nederlandse strafrechter het nieuwe gedoogcriterium als rechtmatig beoordeeld'', zei een woordvoerder. ''Wij kunnen op dat criterium blijven handhaven.''

Ook kan het OM zich vinden in de woensdag opgelegde straffen aan de coffeeshophouders en medewerkers. Het OM ziet vooralsnog geen aanleiding om in hoger beroep te gaan, aldus de woordvoerder.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht wilde niet reageren. Zijn woordvoerder zei dat het een zaak was van het OM en niet van de burgemeester.

Bekijk een interview met de voorzitter van de Vereniging Coffeeshops Maastricht: