Het gemiddelde gehalte THC in nederwiet is het afgelopen jaar gedaald naar 13,5 procent. Het jaar daarvoor was het gehalte van de werkzame stof nog 15,5 procent. 

Dat staat in de jaarlijkse THC-monitor (PDF) van het Trimbos-instituut. Het kabinet wil dat nederwiet verkocht in coffeeshops onder de grens van 15 procent zit.

Nog geen 10 jaar geleden was het gemiddelde THC-gehalte nog meer dan 20 procent. Daarna schommelde het jarenlang tussen de 15 en 18 procent. Pas afgelopen jaar daalde het fors.

Sander Rigter, een van de onderzoekers van het Trimbos-instituut die meewerkte aan het rapport zegt alleen te kunnen speculeren over de daling van het THC-gehalte in nederwiet.

"Het kan zijn dat telers rekening houden met de wens van de politiek die wil dat er alleen nederwiet verkocht wordt met een THC-gehalte onder de 15 procent. Maar het kan ook met smaak te maken hebben. Net zoals mensen een wijn kiezen op basis van de smaak en niet alleen het percentage alcohol dat erin zit. We merken ook dat biologische wiet in populariteit toeneemt.

Voor het onderzoek kocht het instituut voor verslavingszorg in 48 van de 651 coffeeshops in Nederland cannabis en analyseerde die. De gemiddelde prijs voor een gram van de populairste variant nederwiet is 9,60 euro, 30 cent duurder dan vorig jaar.