In Twente en Noord-Brabant heeft het in de nacht van dinsdag op woensdag aan de grond gevroren. De temperatuur op het voormalige vliegveld bij Enschede zakte tot 0,8 graden onder nul.

Op vliegbasis Volkel was het min 0,3 graden. Voor eind juni is dat heel uitzonderlijk, aldus Weeronline.nl.

Sinds het begin van de metingen in 1901 is het eind juni maar één keer kouder geweest. In de laatste dagen van juni 2000 was het 1,5 tot 2 graden onder nul.

Volgens Weeronline.nl is de lucht sowieso koud voor de tijd van het jaar, maar zakt de temperatuur verder door opklaringen. Dan is er geen wolkendek om de warmte vast te houden.

De kou 's nachts heeft geen gevolgen voor de temperaturen overdag. Maximumtemperaturen zijn nu 15 tot 20 graden. In het weekeinde en begin volgende week stijgt het kwik naar 20 tot 25 graden.

Koude maanden

De gemiddelde temperatuur komt in juni, ondanks de vele pieken en dalen, naar verwachting op 15,3 graden, tegen 15,6 graden normaal. Omdat dit net valt binnen de marge van een 'normale maand' wordt de cyclus van te koude maanden vermoedelijk onderbroken. Tot nu toe werden in 2013 vijf te koude maanden aaneen gemeten, iets dat sinds 1993 niet meer was gebeurd.

Na komend weekeinde lijkt het weer wat warmer te worden. Tot vrijdag blijft de temperatuur nog onder de 20 graden, daarna wordt het beter met stijgingen tot 24 graden. Wel blijft de kans op regen staan.

Bekijk ons actuele weerbericht