'Onderzoek werking nieuwe isolatieschuimen'

Nieuwe isolatiematerialen die nodig zijn om gebouwen energiezuiniger te maken, zijn veel brandbaarder dan traditionele isolatiematerialen.

Dat stelt directeur ir. Luc Schaap van advies- en ingenieursbureau LBP SIGHT in Nieuwegein. Hij pleit voor onderzoek naar brandbare isolatiematerialen in gevels.

Dat stelt directeur ir. Luc Schaap van advies- en ingenieursbureau LBP SIGHT in Nieuwegein. Hij pleit voor onderzoek naar brandbare isolatiematerialen in gevels.

Hogere energie-eisen

Schaap luidt de noodklok omdat door hogere energie-eisen van het kabinet gebouwen steeds beter moeten worden geïsoleerd.

Met de huidige isolatieoplossingen, zoals glas- en steenwol, wordt het steeds moeilijker om aan de hogere energie-eisen te voldoen. Daarom is gezocht naar alternatieven, zoals PUR- en PIR-schuimen.

Met deze kunstof-isolatiematerialen zijn volgens Schaap ''relatief eenvoudig hoge isolatiewaarden'' te halen, maar ze hebben ook een groot nadeel. ''Waar minerale wollen nauwelijks branden, doen deze kunststofplaten dat juist heel goed. Bovendien is het brandgedrag van deze materialen voor deze toepassing nog onbekend'', aldus Schaap.

Hij pleit niet voor het einde van isolatieschuimen, maar wel voor een veilig gebruik.

Hij zegt dat door de huidige regelgeving vooral wordt gekeken naar zichtbare materialen aan de gevels, maar niet wat zich in de spouw bevindt. ''Dat was met het gebruik van glas- en steenwol geen probleem, maar nu er steeds meer met brandgevaarlijker isolatiemateriaal wordt gewerkt, wordt dat wel een probleem.''

Snelle branduitbreidingen

Ook René Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie, pleit voor nader onderzoek. Hij vermoedt dat PUR en PIR, ofwel polyothaan schuim, de oorzaak is van verschillende ''snelle branduitbreidingen'' in Nederland. ''Die zijn niet anders te verklaren dan door het gebruik van polyothaan schuim. Maar zolang het niet onomstotelijke is bewezen, moet daar onderzoek naar komen.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie