Het Openbaar Ministerie in Limburg krijgt een nieuwe tegenslag te verwerken in de grote, slepende Limburgse vastgoedfraudezaak Landlord. 

De rechter in Den Haag bepaalde dinsdag dat de officier van justitie moet voorkomen dat politiemensen gaan praten over de inhoud van de geheime verklaringen van een kroongetuige over de hoofdverdachte, huisjesmelker Joep J. uit Kerkrade.

Advocaat Jo Marchal van kroongetuige Pascal H. heeft dat dinsdag gezegd over de uitspraak. Het vonnis is volgens de rechtbank in Den Haag geheim.

Marchal gaat ervan uit dat de rechtbank in Maastricht rekening houdt met de veiligheid van de kroongetuige en politiemensen niet dwingt om te antwoorden over de inhoud van zijn zogenoemde kluisverklaringen.

Verklaringen

De zaak tegen Joep J. en verschillende medeverdachten dreigde eerder al stuk te lopen, omdat de rechtbank verklaringen van kroongetuige Pascal H. wil zien terwijl hij heeft afgedwongen dat ze in een kluis moeten blijven liggen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daarom gesuggereerd om getuigen te laten verklaren over de inhoud ervan. De rechtbank ging in maart akkoord met het horen van mensen van politie en justitie over de verklaringen.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van hoofdverdachte Joep J. zegt dat de laatste strohalm die het OM dacht te hebben nu ook is weggewaaid. Hij gaat de rechter vragen om de getuigenverhoren af te blazen. Omdat er geen effectieve verdediging mogelijk is, gaat hij ervan uit dat geen van de verdachten wordt gestraft.

Tegen Joep J. is in december 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens het OM blijkt uit jarenlang onderzoek (codenaam Landlord) dat hij rijk is geworden door vastgoed- en belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.

Het Openbaar Ministerie in Limburg kon nog niet reageren op de beslissing van de rechter. De zaak gaat op 16 september verder.