Politie en justitie hebben zich niet aan de regels voor opsporingsberichtgeving gehouden toen ze besloten tot uitzending van bewakingsbeelden van een vechtpartij in Oosterhout.

Dat stelt de rechtbank in Breda in een vonnis tegen vijf jonge verdachten van het uitgaansgeweld op 19 januari in Oosterhout. Daarom hebben de jongeren strafvermindering gekregen.

De hoofdofficier van justitie moet toestemming geven voor uitzending van opnames van bewakingscamera’s. Nergens is volgens de rechtbank uit gebleken dat dit is gebeurd. Ook is het laten zien van de beelden op televisie niet besproken met het daarvoor bestemd overlegorgaan. Maar de publicatie van de beelden was bovendien niet nodig, omdat de politie vier van de vijf verdachten al in het vizier had.

Sociale media

Beelden van de vechtpartij waren niet alleen te zien in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant, maar ook op diverse nieuwssites. Na vertoning van het uitgaansgeweld op televisie kwam een stroom van reacties op gang op die sites en op sociale media.

De rechtbank vindt dat de belangen van de jonge verdachten zijn geschaad. Er is onnodig inbreuk gemaakt op hun privacy. Na vertoning van de beelden gingen diverse namen rond en ook zijn bedreigingen geuit richting tenminste één van de verdachten. Vanwege het vormverzuim kregen de verdachten strafvermindering van 15 uur taakstraf tot 7 dagen jeugddetentie.

Pizzakoerier

De hoogste straffen werden dinsdag uitgedeeld aan twee jongens van 17 en 18 jaar uit Oosterhout. Zij kregen 450 dagen jeugddetentie waarvan 187 voorwaardelijk plus een behandeling voor gedrag voor 9 maanden. De twee maakten zich niet alleen schuldig aan uitgaansgeweld, maar ze bestalen ook een pizzakoerier en overvielen een vestiging van Domino’s pizza.

Twee andere jongens van 17 en 18 jaar uit Oosterhout zijn veroordeeld tot 164 dagen jeugddetentie waarvan 120 voorwaardelijk en taakstraffen van 85 en 165 uur. De hoogste taakstraf was voor degene die de stapper in Oosterhout tegen z’n hoofd schopte terwijl die op de grond lag. Een vijfde verdachte, een 17-jarige jongen uit Oosterhout, is veroordeeld tot 76 dagen jeugddetentie waarvan 60 voorwaardelijk en 75 uur werkstraf.