Het staat niet vast dat Marco de K. in januari 2009 de 22-jarige Kelly Balmaakers met voorbedachte raden doodschoot in een hotel in Tilburg.

Het gerechtshof vond eerder van wel en veroordeelde De K. voor moord. Hij kreeg 28 jaar voor deze moord en 3 liquidatiepogingen in Marseille, maar de Hoge Raad wil dat het gerechtshof in Den Bosch opnieuw naar de zaak kijkt.

Moord is juridisch gezien een zwaarder delict, omdat de dader de tijd heeft gehad om te bedenken wat de gevolgen zijn van het misdrijf. De Hoge Raad vindt dinsdag dat het hof onvoldoende heeft gemotiveerd waarom in dit geval sprake was van moord.

Ruzie

Het slachtoffer werd in een hotelkamer door haar hoofd geschoten. Het stel had ruzie. De verdachte pakte een wapen van een bureau, laadde dit door, liep naar de badkamer waar Kelly was, richtte zijn wapen en haalde de trekker over. In die reeks van handelingen had De K. zich kunnen bedenken, meende het hof. Maar de Hoge Raad vindt die redenering nog niet overtuigend.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen De K. levenslang geëist. Eerder had de rechtbank hem ook een levenslange straf opgelegd.