Een 38-jarige man die ervan werd verdacht via internet seksueel contact te hebben gezocht met een kind, wordt niet vervolgd. 

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. 

De man werd aangehouden na de inzet van een opsporingsambtenaar, die zich als 13-jarige voordeed. Omdat deze 'pedolokker' in het echt meerderjarig was, is de verdachte niet strafbaar, zo oordeelde het hof. De rechtbank besloot eerder hetzelfde.

De man had aan een jongen, van wie hij dacht dat hij 13 jaar was, via een website en chatbox een ontmoeting voorgesteld. De man stuurde hem seksueel getinte berichten en vroeg hem ergens af te spreken tegen betaling. Toen de man op de afgesproken plaats kwam, werd hij aangehouden.

Het hof moest de vraag beantwoorden of het voor de wet van belang is dat het beoogde 13-jarige slachtoffer in werkelijkheid geen minderjarige was, of dat alleen de intentie tot ontucht met een 13-jarige voldoende is om hem te bestraffen.

Wet

In de wet over 'grooming', het benaderen van kinderen door een pedofiel met als doel ontucht, is echter vastgesteld dat als een verdachte denkt een minderjarige te benaderen en het slachtoffer in werkelijkheid 18 jaar is, er geen sprake is van strafbaar handelen. De intenties van de verdachte zijn hierbij dus niet doorslaggevend.

Om die reden is in deze zaak de intentie van 'grooming' niet bewezen, zo oordeelde het hof.