De straf die de Damschreeuwer vorig jaar in hoger beroep kreeg opgelegd, blijft onveranderd.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de man de nationale dodenherdenking in 2010 opzettelijk heeft verstoord en het gerechtshof in Amsterdam hem daarvoor terecht heeft veroordeeld.

Gennaro P. kreeg in maart 2012 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk opgelegd. Hij was het daarmee niet eens en stapte naar de Hoge Raad.

P. was tegen zijn straf in cassatie gegaan. In oktober 2011 werd hij tot een jaar celstraf veroordeeld, waarvan zes maanden voorwaardelijk. In hoger beroep werd P. door het het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een hogere straf van zestien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Het hof bepaalde in navolging van de rechtbank dat P. 5 jaar lang niet op de Dam in Amsterdam mag zijn, tijdens de jaarlijkse dodenherdenking.

Kreet

Tijdens de 2 minuten stilte van de herdenking van 2010 slaakte P. een harde, lange kreet, waardoor onder de duizenden aanwezigen grote paniek ontstond. De menigte stoof uiteen en buitelde over elkaar heen, met tientallen gewonden als gevolg. Een aantal mensen liep botbreuken op. 

P. vindt zelf dat niet hij, maar het gegil van een geschrokken vrouw en omvallende dranghekken de oorzaak van de massale paniek zijn geweest. Hij ging dan ook in cassatie bij de Hoge Raad. Die heeft zijn beroep afgewezen.