Onderwijsassistent Stefan P. zocht ook naar slachtoffers op internet. Via chatsites en sociale media als Hyves kwam hij in contact met minderjarige jongens.

P. (28) probeerde de jongens te verleiden tot het sturen van pikante foto's of afspraakjes voor seks.

Hij deed zich soms ook voor als meisje, vertelde hij de rechtbank in Amsterdam dinsdag, tijdens de tweede dag van zijn proces. ''Dan kon ik sneller contact maken met jongens, als het om seks ging."

Justitie verdenkt P. van misbruik van minder- en meerderjarigen, onder meer op een school voor blinden en slechtzienden en bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. P. werkte bij die instituten.

Als 'groomer' (kinderlokker op internet) was P. bedreven genoeg om het tot afspraken met jongens te laten komen. De jongens waren niet alleen in leeftijd de mindere van P. maar in een aantal gevallen ook in geestelijk opzicht. De rechtbank besprak P.'s seksuele escapades met onder anderen een autistische jongen van 16 en met een jongen van circa 13.

Seks

De laatste is vermoedelijk bang geweest, hij heeft niet kunnen en willen verklaren over wat hij met P. heeft moeten doen.  P. had seks met de jongen in een leegstaand huis. Tijdens de ontmoeting sprak de jongen niet met hem; zij communiceerden uitsluitend via Whatsapp. In andere gevallen had P. seks in de bosjes of in een kelderbox.

P. gaf toe dat hij zich louter heeft laten leiden door zijn libido. ''Het werd steeds erger, het ging maar door, ik was zó ver afgegleden." Hij trok zich weinig tot niets aan van de gevoelens van zijn jonge partners.

Ook als 'potloodventer' was P. actief. Hij masturbeerde in het zicht van kinderspeelpaatsen, in diverse plaatsen in het land, ook in zijn woonplaats Huizen.

De politie pakte Stefan P. in juni vorig jaar op, na de aangifte door een jongen van verkrachting. Hij heeft sindsdien uitvoerig verklaard. Ook tijdens het proces bij de rechtbank beantwoordt hij iedere vraag. P. zei dinsdag nogmaals dat hij schoon schip wil maken.

Het proces duurt nog tot en met vrijdag.

Tbs

P. heeft meegewerkt aan onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Zij hebben geadviseerd de 27-jarige man tbs met dwangverpleging op te leggen. P.'s advocate Harriët de Kroon is niet gelukkig met dat advies.

Dwang is volgens haar niet nodig, omdat haar cliënt zal meewerken aan een behandeling. De bekentenissen die P. na zijn arrestatie in juni heeft afgelegd waren vooral ''een noodkreet", betoogde de raadsvrouw.