
'Kleine ziekenhuizen in financiële problemen'
De krant haalt een onderzoek van accountantsorganisatie BDO aan. Daarin worden onder meer de ziekenhuizen Bernhove in Veghel, het Orbisch Medisch Centrum in Sittard-Geleen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer genoemd.
Deze ziekenhuizen zouden de financiën niet op orde hebben.
Volgens het AD hebben vooral kleinere, weinig gespecialiseerde ziekenhuizen het moeilijk. Deze ziekenhuizen hebben vaak last van concurrentie van veel andere klinieken in de buurt. "Ze hebben moeite om rekeningen te betalen, hebben geen financiële bufffer en maken nauwelijks winst", zegt BDO-voorzitter Chris van den Haak tegen de krant.
Specialiseren
De overheid wil dat kleine ziekenhuizen zich meer specialiseren en de ingewikkelde behandelingen overlaten aan grotere ziekenhuizen die dat beter kunnen. Omdat deze behandelingen relatief veel opleveren, lopen de kleine ziekenhuizen nu grote bedragen mis.
De Nederlandse Zorgautoriteit vreest dat een aantal van deze ziekenhuizen dicht moet, zodra zorgverzekeraars alleen nog maar behandelingen in specifieke ziekenhuizen gaan vergoeden. Nu al worden behandelingen in sommige klinieken maar voor een deel vergoed.
Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Maandag is het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse failliet verklaard. Dat was al twintig jaar niet gebeurd.
Drie ziekenhuizen uit de regio nemen de kliniek over, zodat er een doorstart mogelijk is. Het ziekenhuis zal straks minder uren open zijn, minder personeel hebben en riskante operaties niet meer uitvoeren.
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. De afdeling moest sluiten, waardoor het ziekenhuis minder inkomsten kreeg. Bovendien hebben geschrokken mensen het ziekenhuis daarom gemeden,wat de financiële problemen versterkte.