Gemeenten moeten meer aandacht hebben voor kinderen die in armoede opgroeien. Dat kan door te investeren in hulp die direct ten goede komt aan de sociale, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. 

Dat staat in een advies van Kinderombudsman Marc Dullaert.

''Een op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. We moeten voorkomen dat dit een stempel drukt op de rest van hun leven'', aldus Dullaert. Kinderen en jongeren konden hem via een digitaal meldpunt laten weten hoe het is om te leven met weinig geld.

Ze worden daarmee dagelijks geconfronteerd. Zo is er vaak geen warme maaltijd en geen nieuwe kleding als dat nodig is. Meer dan de helft van de 700 kinderen die reageerden, gaat naar de voedsel- en kledingbank of heeft te maken gehad met het afsluiten van elektriciteit.

Kindpakket

De Kinderombudsman adviseert gemeenten een zogenoemd kindpakket samen te stellen met tegoedbonnen voor lessen voor zwemdiploma, een set winter- en zomerkleren en een bibliotheekpasje.

Dullaert biedt zijn onderzoeksrapport dinsdag aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan.

GroenLinks

GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman verbaast zich niet over de conclusies van de Kinderombudsman over armoede bij kinderen: ''Vorige week stelde ik al de toenemende armoede onder kinderen aan de orde. Nu blijkt dat er heel snel wat moet gebeuren. GroenLinks zal dus opnieuw een verbod voorstellen op beslaglegging op toeslagen die betrekking hebben op kinderen. Schulden moeten afbetaald worden, maar kinderen mogen daar niet de dupe van worden."