Reconstructie toont dubbele drugsmoord

Tijdens de rechtszaak over de dubbele moord op 4 mei 2011 in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is maandagmiddag een reconstructie getoond. 

De 42-jarige verdachte Ali G. liet in de film zien wat zich volgens hem die middag had afgespeeld op de eerste etage van een autobedrijf van zijn familieleden.

G. vertelde in de film uitgebreid in het Turks hoe de ruzie over drugsgeld in een schietpartij werd beslecht en in welke hoek van het kantoor de twee slachtoffers van 26 en 27 jaar uit Dronten het leven lieten. Dit leidde tot hevige emotionele reacties bij de nabestaanden op de publieke tribune.

Ook toonde G. hoe hij het derde slachtoffer dat de schietpartij overleefde zijn haperende pistool afhandig maakte dat tot tweemaal toe op hem zou zijn gericht. De verdachte demonstreerde tot in detail de worsteling met de 30-jarige man, zijn voormalige partner in crime.

Eerste schot

De film gaf geen antwoord op de kernvraag wie het eerste schot loste. G. weet het ook niet. ''Ik hoorde een schot en toen heb ik gevuurd.'' Hij verklaarde niet te weten hoeveel schoten hij ''in een fractie van een seconde'' heeft gelost en wie hij daarbij heeft geraakt.

Ali G. wilde naar eigen zeggen de banden verbreken met zijn criminele vrienden. Ze kregen echter een conflict over de financiële afhandeling van de drugshandel. De 42-jarige man uit Lelystad staat terecht voor dubbele moord en poging tot moord.

Verslaafd

De verdachte biechtte op dat hij met twee van de drie slachtoffers van de schietpartij heroïne transporteerde naar Duitsland. Ook waren ze actief in Italië, waar ze marihuana wilden verhandelen en Bulgarije. G. was zelf verslaafd aan de drugs die hij verhandelde. ''We zaten samen in criminele zaken. We kregen ruzie nadat ik had besloten niet meer samen te willen werken. Ik wilde er niks meer mee te maken hebben'', hield G. de rechtbank voor.

Hij had nog een grote som geld in beheer. De mannen wilden in het autobedrijf aan de Limmerick in het havengebied afrekenen en verschenen gewapend op de afspraak die uitmondde in een chaotische schietpartij waarbij G. ook zelf geraakt werd.

De officier van justitie komt dinsdag met de eis.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie