Ruwaard sinds november in problemen

Het maandag failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis kampt al sinds november met problemen. Een overzicht.

14 november 2012: Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis maakt bekend dat de afdeling cardiologie per direct gesloten is. Aanleiding is een rapport over een ongewoon hoog aantal doden (51) op de afdeling in 2010, mogelijk veroorzaakt door fouten van cardiologen. Het ziekenhuis wordt onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

22 november 2012: Alle leden van de maatschap cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis moeten van de IGZ hun werk per direct neerleggen.

13 december 2012: De afdeling cardiologie mag in fases weer open. De afdeling gaat draaien met een nieuwe ploeg cardiologen en onder regie van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

20 december 2012: Het Ruwaard van Putten wordt een zogenoemd satellietziekenhuis van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Door de financiële situatie van het ziekenhuis kan het niet meer zelfstandig doorgaan.

19 februari 2013: 155 medewerkers krijgen ontslag.

6 maart 2013: Een van de vier geschorste cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis mag zijn werk weer hervatten.

8 maart 2013: 27 mensen hebben aangifte gedaan tegen het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De aangiften zijn niet alleen gericht tegen de in opspraak geraakte afdeling cardiologie, maar ook tegen andere afdelingen van het ziekenhuis.

29 april 2013: Overnamegesprekken met drie andere ziekenhuizen (Maasstad, Ikazia en Van Weel-Bethesda) zijn afgeketst omdat de ziekenhuizen er niet uit zijn gekomen met de zorgverzekeraars, banken en het waarborgfonds.

30 mei 2013: De IGZ heft het verscherpt toezicht op.

20 juni 2013: Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt zich niet geroepen het ziekenhuis overeind te houden. Volgens Schippers zijn de zorgverzekeraars aan zet als overnamegesprekken niet lukken en toetst de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de financiële onderbouwing van plannen.

24 juni 2013: De rechtbank Den Haag verklaart het Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet.

Tip de redactie