Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is maandag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het ziekenhuis is niet in staat om het personeel deze maand te betalen.

Drie ziekenhuizen uit de Rijnmondregio nemen gezamenlijk het Ruwaard van Putten Ziekenhuis over. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

De naam verandert ook, per direct heet de zorginstelling Spijkenisse Medisch Centrum. Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt, zo meldt een woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis, een van de overnamepartijen.

Het is het streven om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden, zegt de woordvoerster.

De ziekenhuizen zijn eerder in de running geweest om het Ruwaard over te nemen, maar destijds zijn de plannen afgeketst, omdat ze er niet uitkwamen met de zorgverzekeraars, de banken en het waarborgfonds.

Planbare zorg

De drie ziekenhuizen die verder gaan met het Ruwaard, willen er een maandag-tot-en-met-vrijdag-ziekenhuis van maken. Dat houdt in dat de focus komt te liggen op planbare zorg

De veranderingen worden de komende vier tot zes weken afgerond. Voor de huidige patiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verandert er zo min mogelijk, stellen de overnemende ziekenhuizen. Zonder tegenbericht blijven geplande afspraken gewoon staan.

Consument en markt

De autoriteit Consument en Markt laat bij monde van een woordvoerster weten dat er nog geen officiële melding is binnengekomen van de overname. "Als die komt gaan wij er naar kijken. In theorie zou het zo kunnen zijn dat de overnamen nog wordt tegengehouden", aldus de woordvoerster.

Schulden

Doorgaans is het zo dat een instelling na een faillissement een stuk voordeliger is over te nemen, omdat de schulden achterblijven in de failliete stichting en die dus niet meegaan naar de nieuwe eigenaar.

Het ziekenhuis liet eerder op de dag al weten dat er wordt gehoopt op een doorstart. Met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het Ruwaard in gesprek over een afbouwscenario, mocht de doorstart niet lukken.

Patiënten

Het ziekenhuis blijft ondertussen open voor patiënten; die zorg gaat onveranderd door, meldt het Ruwaard. ''De zorgverzekeraars garanderen de zorgverlening en patiëntveiligheid in het kader van hun wettelijke zorgplicht'', zo staat in een schriftelijke verklaring.

Als echter deze week geen doorstart mogelijk is, wordt de patiëntenzorg afgebouwd. Op welke termijn is nog niet duidelijk. Vanwege het faillissement krijgen alle medewerkers formeel ontslag. Eerder dit jaar werden al 155 van de 1100 medewerkers ontslagen.

Later op de dag houdt het ziekenhuis een persconferentie.

Sterftecijfer

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010 en heeft het ook financieel moeilijk.

De IGZ stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht nadat de cijfers bekend waren geworden.

Opgelucht

De raad van bestuur van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis haalt opgelucht adem nu het ''voor 99 procent zeker'' is overgenomen.

''De inwoners van Spijkenisse blijven zorg in de buurt houden; dat is het belangrijkste'', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

Bekijk de reactie van de curator:

Lees ook: Ruwaard sinds november in problemen