Uitspraak Hoge Raad in Puttense moordzaak uitgesteld

De Hoge Raad neemt dinsdag nog geen besluit over de vraag of het de 'Puttense moordzaak', rond de moord op Christel Ambrosius terugverwijst naar een gerechtshof.

De Hoge Raad zou mogelijk dinsdag uitspraak doen, maar de zaak wordt dan aangehouden. Een woordvoerster heeft dat maandag laten weten.

Ze laat tegen NU.nl weten dat het om een voorlopige roldatum ging, maar is er "meer tijd nodig". De zaak dient opnieuw na de zomer, de exacte datum wordt dinsdag bekend gemaakt.

Ron P. kreeg in november 2011 door het gerechtshof 18 jaar gevangenisstraf opgelegd, in de zaak die bekend is geworden als de Puttense moordzaak uit 1994.

Lager

Onlangs stelde de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad dat P. een lagere straf zou moeten krijgen, omdat het gerechtshof geen rekening had gehouden met eerder opgelegde straffen voor diefstallen.

De celstraf van 18 jaar kan dan maximaal 16 jaar en 9 maanden worden, of P. moet alsnog levenslang krijgen.

Veroordeeld

De advocaat -generaal vindt dat aan de bewezenverklaring niets veranderd hoeft te worden. P. blijft veroordeeld voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994.

Ron P. kwam in 2008 in beeld als mogelijk dader na een DNA-match. Voordat P. in beeld was, zaten twee inwoners van Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, onterecht een jarenlange gevangenisstraf uit.

P. is ook vervolgd voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. Maar in die zaak sprak de rechtbank hem vrij, het OM ging in hoger beroep.

Advocaat

P.'s advocaat Ruud van Boom zal ook als de gevangenisstraf lager wordt, het er niet bij laten zitten, zei hij zondag in een interview met NU.nl.

"Want het zal duidelijk moeten zijn dat deze veroordeling een dwaling is'', stelt Van Boom. ''Ik heb nog wel wat energie over.''

Tip de redactie