Homoseksuelen voelen zich onveiliger en zijn ook daadwerkelijk vaker slachtoffer van criminaliteit dan heteromannen en -vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Homoseksuelen mannen voelen zich opvallend minder vaak veilig dan heteroseksuelen mannen. Zo voelt 20 procent van de homoseksuele mannen zich vaak onveilig in de eigen buurt tegenover 13 procent van de heteroseksuelen. Dit gevoel van onveiligheid komt het meeste voor in de eigen woonplaats en in het openbaar vervoer. 

Lesbische vrouwen voelen zich het onveiligst in het winkelgebied. Bij de lesbische vrouwen voelt 30 procent zich onveilig tegenover 22 procent van de niet-lesbische.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Slachtoffer

Homoseksuelen zijn ook vaker slachtoffer van een misdrijf. Drie op de tien homoseksuelen had vorig jaar te maken met criminaliteit, tegenover twee op de tien hetero's. Criminaliteit zoals vandalisme, inbraak, en diefstal, komt bij homoseksuelen anderhalf keer vaker voor dan bij heteroseksuelen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Veel homoseksuelen voelen zich ondanks de brede acceptatie in Nederland vaak respectloos behandeld. Meer dan een derde van de homoseksuele mannen en lesbische vrouwen ervaart wel eens een respectloze behandeling door onbekenden op straat. Maar ook door bekenden worden zij wel eens respectloos behandeld, gemiddeld een op de tien.