Een kitesurfer is zondag gewond geraakt op de Maasvlakte. Dat heeft de politie gemeld. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. 

De kitesurfer wordt per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, laat een politiewoordvoerster weten.

Dit weekend raakten al twee kitesurfers gewond, een bij de Maasvlakte en een bij het Grevelingenmeer in Zeeland. De laatste werd door de wind gegrepen en botste tegen een paal. De 26-jarige kitesurfer uit Uden werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Woonwijk

De afgelopen jaren gebeurden veel ongelukken met kitesurfen, en ook kwamen wel eens kitesurfers om. Door plotselinge windvlagen komen de waaghalzen hardhandig op het strand of de dijk terecht en soms botsen ze tegen een paal, een pier of een gebouw, met ernstige verwondingen tot gevolg. De afgelopen tien jaar overleefden zeker zes kitesurfers de klap niet. In 2001 kwam een kitesurfer na een enorme sprong in een woonwijk in Vlissingen terecht. Hij kwam met de schrik vrij.

Kitesurfers staan op een kleine surfplank en laten zich voorttrekken door een vlieger (kite). Volgens de KNRM-zegsman maken kitesurfers niet alleen grote snelheid, maar maken ze enorme sprongen, met alle risico's van dien. De sport is in tien jaar erg populair geworden.

KNRM

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) adviseert onervaren kitesurfers om zondag niet het water op te gaan.

''Met sterke wind als deze is het belangrijk dat je controle hebt over je vlieger. Bij twijfel niet gaan'', zegt een woordvoerder van de KNRM. Het advies geldt ook voor andere watersporters zoals zeilers en windsurfers.