Alasam S., verdachte in de moordzaak Baflo, moet nader psychiatrisch en psychologisch worden onderzocht.

Ook zou een experimenteel onderzoek naar de effecten van afbouw van antidepressiva op de verdachte gedaan moeten worden. Dat heeft de advocaat van S. vrijdag gevraagd tijdens een zogeheten regiezitting bij het gerechtshof in Leeuwarden.

S. werd begin maart door de rechtbank tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer twee keer moord en twee keer poging tot moord in het Groningse dorp Baflo op 13 april 2011. S. zou toen psychotisch zijn geweest, meent zijn advocaat. De rechtbank stelde destijds vast dat S. volledig toerekeningsvatbaar was.

Niet eerlijk

S. is in hoger beroep gegaan. ''De beoordeling is niet eerlijk verlopen", stelde hij op de vraag naar de reden van het hoger beroep. De lange straf die S. kreeg, is volgens de raadsman reden uitgebreid onderzoek te doen naar de toerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt.

Het onderzoek naar de afbouw van het antidepressiva paroxetine die verdachte slikt, kan volgens de advocaat aantonen of er een relatie is tussen het gedrag van de verdachte op het moment van de misdrijven en medicijngebruik. ''De omstandigheden van die dag moeten dan worden nagebootst en verdachte krijgt het medicijn of een placebo."

Voldoende onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet niets in dit onderzoek. Het vindt dat er voldoende psychiatrisch en psychologisch onderzoek is gedaan, of kans daarvoor is geweest.

S. kreeg op 13 april 2011 ruzie met zijn vriendin. Een dag eerder had hij gehoord dat zijn asielverzoek definitief was afgewezen. In de uit de hand gelopen ruzie zou S. haar 9 keer met een brandblusser hebben geslagen. Ze overleed in de hal van haar appartementencomplex.

Bij het treinstation van Baflo pakte S. hoofdagent Dick Haveman zijn dienstwapen af en zou hij hem daarmee hebben doodgeschoten. De gealarmeerde politie schoot S. neer, waarna hij kon worden overmeesterd.

Het hof beslist over twee weken over de onderzoekswensen.