De omstreden VVD'er Jos van Rey heeft de Limburgse provinciebestuurder Herman Vrehen (CDA) ten val gebracht.

Dat deed Van Rey door te lekken over onzuivere praktijken van Vrehen, concludeert NRC Handelsblad vrijdag uit een eigen onderzoek.

Hij zou dat in samenwerking met aannemer VolkerWessels hebben gedaan. Mede-eigenaar Dik Wessels van dat bedrijf had er belang bij dat iemand anders aan de macht kwam.

Van Rey wilde volgens de krant dat de provincie geld stak in de aanleg van een glasvezelnet door Reggefiber. Dat is een bedrijf van KPN en miljardair Dik Wessels. Van Rey lobbyde als wethouder in Roermond en als Statenlid voor een investering van de provincie in het glasvezelnet. In Roermond zou namelijk een ict-centrale komen.

Informatie doorgespeeld

Vrehen was tegen de investering. "Ik vond dat de provincie niet zo veel geld in een privaat project moest steken", zegt hij vrijdag in de krant. VolkerWessels speelde informatie door naar Van Rey waarmee hij Vrehen ten val kon brengen.

In 2004 had een Brabantse zakenman namelijk op verzoek van een VolkerWessels-directeur een moeilijk verkoopbare woning van Vrehen gekocht. De woning is daarna met tienduizenden euro's verlies doorverkocht. Het verschil zou zijn bijgepast door VolkerWessels.

De Limburger

Van Rey zou dit naar de regionale krant De Limburger hebben gelekt. Die bracht hier op 19 februari 2009 een verhaal over. Dat leidde een dag later tot het aftreden van Vrehen. Zijn opvolger, ex-Kamerlid Jos Hessels (CDA), omarmde Reggefiber. Hij wilde tachtig tot honderd miljoen euro in het glasvezelnet steken.

Vrehen zegt in het NRC Handelsblad dat hij er na zijn aftreden achterkwam wie hem ten val hebben gebracht. Van Rey zou de journalisten op de transacties hebben gewezen en het in contact hebben gebracht met een directeur van een bedrijf van VolkerWessels die het verhaal bevestigde.

Aftreden

Van Rey wil volgens de krant niet reageren. VolkerWessels zou niet willen aangeven waarom informatie over de woningtransactie naar Van Rey is doorgespeeld. De Limburger wil in het kader van de journalistieke bronbescherming niet zeggen op welke bronnen het artikel was gebaseerd.

Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en lekken van informatie uit de procedure voor de aanstelling van een nieuwe burgemeester in Roermond. Naar aanleiding van de affaire is op het partijcongres besloten dat VVD-politici voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen.