Een handjevol demonstranten heeft woensdagochtend in Den Haag twee tenten op het eilandje in de Hofvijver bij de Tweede Kamer opgezet. 

In een verklaring spreken zij van het begin van een nieuw tentenkamp voor vluchtelingen.

Enige tijd na het opzetten van de tenten zijn ME'ers naar het eiland gevaren en hebben de drie mensen die daar waren aangehouden, bevestigt een politiewoordvoerder. Volgens een woordvoerder van de demonstranten werd ook een asielzoeker aan de kant aangehouden, toen hij op het raam van het arrestantenbusje tikte om de demonstranten aan te moedigen.

Spandoeken

De demonstranten uitten leuzen als 'niemand is illegaal' en hadden spandoeken opgehangen. Die zijn inmiddels met de tenten verwijderd.

Het 'kamp' zou plaats moeten bieden aan uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar zij vandaan komen, bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste papieren hebben.

De demonstranten zijn sympathisanten van de uitgeprocedeerde asielzoekers die eerder drie maanden in een tentenkamp op de Koekamp verbleven. In december werd het kamp op last van burgemeester Jozias van Aartsen ontruimd, onder meer vanwege het risico op wanordelijkheden en gezondheidsproblemen. Er waren toen nog zo'n dertig asielzoekers.

Vluchthuis

De illegalen verblijven nu in het zogenoemde Vluchthuis, een gekraakte kerk aan de Sportlaan in Den Haag. "Maar voor het protest van de vluchtelingen is juist de zichtbaarheid voor de Nederlandse samenleving heel erg belangrijk. Daarom wordt nu pal naast de Tweede Kamer een nieuw tentenkamp opgezet", schrijft Recht op Bestaan.

Voor deze dag is gekozen omdat de Tweede Kamer woensdag overlegt over vreemdelingenzaken. De sympathisanten vinden dat moet worden gesproken over de vluchtelingen in het Vluchthuis en een groep vluchtelingen die in Amsterdam in een soortgelijke situatie is beland.