Tegen een vrouw en een man die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een woningoverval in augustus in Voorthuizen zijn dinsdag celstraffen tot twaalf jaar geëist.

Bij de overval raakte een overvaller dusdanig gewond, dat hij dezelfde avond nog bezweek aan zijn verwondingen. Ook de beide bewoners raakten gewond.

Bij de bewoners werd er op de bewuste avond aangebeld door een vrouw, die vroeg of ze naar de wc mocht. Dankzij haar konden de drie mannen even later vrij simpel binnenkomen.

De overvallers schreeuwden onder meer dat ze geld, een pinpas en motorsleutels wilden. De bewoners werden ondertussen geschopt en geslagen.

Een van de overvallers richtte een vuurwapen op ze. Er werd groepen dat de mannelijke bewoner moest worden doodgeschoten. Daarop werd de man verschillende keren in zijn been geschoten.

Noodweer

De overvaller die niet veel later overleed, raakte door toedoen van een van de bewoners zwaargewond. De overvaller was neergestoken, maar het Openbaar Ministerie oordeelde dat sprake was van noodweer. De bewoner wordt daarom niet vervolgd.

In de loop van het onderzoek werden drie verdachten aangehouden, een 28-jarige vrouw uit Arnhem, een 26-jarige man uit Beekbergen en een 34-jarige man uit Culemborg.

Tegen de 26-jarige man uit Beekbergen werd twaalf jaar cel geëist. De vrouw uit Arnhem zou volgens het OM vier jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, moeten krijgen. De zaak tegen de 34-jarige man uit Culemborg is aangehouden. Zijn advocaat was ziek.

Volgens het OM staat niet vast wie van de overvallers heeft geschoten, maar elke verdachte had het gebruik ervan kunnen stoppen. Daarom acht het OM ze allemaal in ieder geval medeschuldig aan de schietpartij. De 26-jarige man uit Beekbergen wordt daarnaast ook verdacht van een overval in Zeist en het pinnen van grote sommen geld in Odijk met bij die overval buitgemaakte pinpasjes.