
OM wist al jaren van fout in trajectcontrole
Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer.
Volgens Teeven is er niet over de problemen gecommuniceerd omdat de afwijking viel in de afgesproken foutmarge.
Inmiddels is afgesproken dat de software van de trajectcontroles wordt vervangen, zodat ze een kleinere foutmarge gebruiken. Verder kunnen mensen die een onterechte boete hebben gehad hun geld terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al voorbij is.
Campers
Uit onderzoek van RTL Nieuws kwam eerder naar voren dat de controlesystemen campers en bedrijfswagens ten onrechte aanzien voor een auto met aanhanger, die maximaal 90 kilometer per uur mag.
Jaarlijks kaarten tussen de 200 en 300 mensen zo'n onterechte boete aan, maar de schatting is dat er meer van deze boetes werden uitgedeeld.
Foutmarge
Teeven erkende dat het Openbaar Ministerie weet dat dit probleem speelt, maar niet tien jaar zoals RTL Nieuws vermeldde. Het OM is volgens Teeven sinds 2009 op de hoogte.
Er is niet ingegrepen, omdat het buiten de foutmarge valt. Het probleem deed zich in 0,001 procent van de gevallen voor, terwijl de foutmarge een op de tienduizend was.
Gering
Het gaat dus om een 'zeer gering' aantal, zei hij. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet hij niet. Dat wordt uitgezocht. Zij kunnen wel het geld van de onterecht betaalde boete terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al is verlopen.
Niettemin worden de systemen aangepast en uitgerust met software die alle voertuigen wel goed herkent, zei Teeven. Voor de trajectcontroles op de A4 en A2 is dat al gebeurd, de overige systemen volgen later.
Dat kost enige tijd, zei Teeven. De bewindsman is niet bereid om alle trajectcontroles uit te zetten totdat de problemen zijn verholpen, zoals de PVV vroeg.