Actievoerders hebben dinsdagochtend kettingsloten om de hekken van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam gedaan. Dat melden Rotterdamse supporters van de actiegroep Identitair Verzet.

De politie bevestigt dat sprake is van een protest. Zij onderzoekt wat er precies is gebeurd en kijkt wie er verantwoordelijk is voor de actie.

De school heeft de politie nog niet ingeschakeld en de politie heeft de sloten niet verwijderd, laat een woordvoerder weten.

De actievoerders noemen de school, waar onlangs 27 eindexamens werden gestolen, een ''abces in het Rotterdamse onderwijs''. Een spandoek aan de toegangspoort van de school stelt: ''Wij doen wat de politiek zou moeten doen''. Oftewel sluiting.

Reeks

Volgens één van de actievoerders die zich bekend maakte als Jacob, zijn de sloten ''zo goed als onbreekbaar en slechts met zwaar materieel te openen''. De actiegroep laat weten dat deze actie de eerste is in een reeks. Wat dat voor acties zullen zijn, wil Jacob liever niet kwijt. ''Dan kan er een stokje voor gestoken worden door mensen die het niet met ons eens zijn.''

Peter de Graaf van het landelijke Identitair Verzet steunt de actie en hoopt dat vervolgacties ''geweldloos en binnen de wet blijven''. Identitair Verzet is van mening dat de leerlingen geen recht hebben om opnieuw examens te maken. 

Mishandeling

Aanwezige jongeren reageerden agressief op de actie en keerden zich tegen de aanwezige media. Een jongere die van het schoolplein kwam sloeg een SBS-cameraman in het gezicht. Hij is gewond geraakt en doet aangifte. Een camerman van RTL werd geschopt. De politie heeft een verdachte aangehouden.

De leerlingen van de in opspraak geraakte school begonnen maandag aan het opnieuw maken van de eindexamens die zijn gestolen.

Fraude

Maandag werd bekend dat twintig leerlingen van het Ibn Ghaldoun hebben toegegeven dat ze hebben gefraudeerd bij het examens. Ook vijf leerlingen van een andere Rotterdamse school en een leerling van een school in Utrecht gaven zich aan.

Er zijn in totaal zeven leerlingen van de Rotterdamse school aangehouden, maakte het Openbaar Ministerie eerder bekend.

Profiel ID Verzet