Zes jonge voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten en de vader van een van hen hebben conform de eis van het Openbaar Ministerie celstraffen gekregen voor hun rol bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Die uitspraak deed de rechtbank in Lelystad maandagmiddag. Een 'forse straf' is geboden, aldus de rechter.

El-Hasan D. (51), de enige meerderjarige dader, krijgt 6 jaar celstraf met aftrek voorarrest. Diens zoon Yassine D. (16) krijgt 12 maanden jeugdetentie, waarvan 2 voorwaardelijk.

De andere verdachten, Fady F. (16), Ibrahim C. (16), Othman K. (16), Soufyan B. (17) en Mohamed K. (18) krijgen 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Daveryon B. (15) krijgt 30 dagen jeugddetentie, waarvan 17 dagen voorwaardelijk. Volgens de rechtbank heeft hij alleen de keeper geslagen en geschopt.

Hoger beroep

De advocaten van een aantal van de veroordeelde jeugdspelers hebben direct aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.

Ook advocaat Gerard Spong, raadsman van El-Hasan D., tekende eveneens direct na afloop van de uitspraak hoger beroep aan bij de griffie van de rechtbank in Lelystad.

Spong zei tegen NU.nl het op fundamentele punten niet eens te zijn met de rechtbank.

"De rechtbank heeft een beroep gedaan op deskundigen die eigenlijk niets van de materie afwisten. Wij vinden bovendien dat de rechtbank Michael Nieuwenhuizen ten onrechte heeft gepromoveerd tot objectieve getuige."

Geert-Iem Roos, advocaat van Othman K., vindt dat de maatschappelijke druk een te grote rol heeft gespeeld in het vonnis.

"Het is goed dat voetbalgeweld aandacht krijgt, maar daar moet je geen individuele strafzaak voor gebruiken. Ze hebben nu iedereen veroordeeld voor alles en dat is te ongenuanceerd."

NU.nl sprak na de uitspraak met de advocaten:

Doodslag

Nieuwenhuizen werd op 2 december zwaar mishandeld toen hij grensrechter was bij een wedstrijd tussen het elftal van zijn zoon, Buitenboys B3, en de B1 van Nieuw Sloten. Een dag later overleed hij.

De officier van justitie stelde eerder dat medeplegen aan doodslag bij 7 van de 8 verdachten wettig en overtuigend is bewezen.

De eisen van het OM komen overeen met wat de rechtbank nu heeft opgelegd. De rechter stelt dat de verdachten het feit gezamenlijk hebben gepleegd.

Nieuwenhuizen is volgens de rechtbank direct overleden als gevolg van de mishandelingen. "Fors uitwendig geweld, zoals trappen en schoppen."

Risico genomen

Overigens was het OM tijdens eerdere zittingen al van mening dat de verdachten niet echt de bedoeling hadden om de grensrechter van Buitenboys te doden.

Maar door hard en vaak tegen zijn hoofd en nek te schoppen, hebben ze wel het risico voor lief genomen dat zoiets zou gebeuren. Dat is ook het oordeel van de rechtbank.

Slechts drie van de acht verdachten waren bij de uitspraak aanwezig. Alleen El-Hassan D., Yassine D. en Othman K. zaten in de zaal.

Lees hier het verloop van de uitspraak in het liveblog (gesloten)