Uitbuiting in de prostitutiesector vindt steeds vaker plaats in woningen. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant maandag over de kwestie.

Plaatsvervangend korpschef van de nationale politie Ruud Bik zegt in de krant dat makelaars en overheden minder naïef moeten zijn.

De verschuiving naar thuisprostitutie is ontstaan na de opheffing van het bordeelverbod in 2000, aldus de zegsvrouw.

Nu de laatste jaren strengere controle plaatsvindt in bordelen, privéclubs en bij raamprostitutie, vindt meer prostitutie in woningen plaats, omdat daar minder toezicht is.

Na verschillende signalen over misstanden in de thuisprostitutie werd in april de eerste landelijke actie gehouden in woningen. Bij invallen op zo'n dertig plaatsen door het hele land, bleek in acht gevallen sprake van mensenhandel.

Het merendeel van de vrouwen bleek Roemeens of Bulgaars. Ook werd een 16-jarig meisje aangetroffen in een illegaal bordeel in Voorthuizen.

'Streetwise'

De politie zal de komende tijd meer van dit soort landelijke acties houden, waarbij thuiswerksters en escortdiensten worden bezocht. De politie vindt verder dat onder meer makelaars en overheden meer 'streetwise' moeten worden als het gaat om het herkennen van thuisprostitutie en mensenhandel.

Gemeenten zouden strikter moeten toezien op wie een vergunning krijgt voor thuisprostitutie. De Kamer van Koophandel zou beter moeten letten op vrouwen die zich als zzp'er inschrijven, maar amper Nederlands spreken.

In de nieuwe Prostitutiewet, die in behandeling is bij de Eerste Kamer, is onder meer opgenomen dat er een register moet komen waarin alle prostituees worden opgenomen die legaal werken. Het voorstel om hoerenlopers zelf te laten controleren of een prostituee illegaal werkt, is inmiddels van de baan.