Er zou een parlementaire enquête moeten komen over de vreemdelingendetentie in Nederland.

Dat stelt Elcke Bonsen in een gesprek met NU.nl. Bonsen is vertrouwensarts van dhr. Bah, de uitgeprocedeerde hongerstakende asielzoeker die vrijdag werd uitgezet naar Guinee, maar later op de dag gedwongen terugkeerde na een ''oproer'' in het vliegtuig van Parijs naar Guinee. De arts wil graag een gesprek aangaan met staatssecretaris Fred Teeven, van Justitie.

''Amnesty, de ombudsman, het College voor de Rechten van de Mens: heel veel instanties hebben hier al zeer negatieve rapporten over geschreven. Dat het inhumaan is, en dat er heel veel mis is. Mensen worden echt kapotgemaakt en dat kan toch nooit de bedoeling zijn van het beleid van de overheid in Nederland'', aldus Bonsen.

Bekijk het interview bij het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen:

Hongerstaking

Bah eet uit protest tegen zijn detentie, en de manier waarop hij wordt vastgehouden, sinds vier weken niet meer. Hij zou in de gevangenis zijn mishandeld. Het ministerie van Justitie ontkent dat Bah onrechtmatig is behandeld. Bonsen deed vorige maand aangifte vanwege mishandeling van haar patiënt. Ook stuurde ze een open brief aan Teeven.

Op die brief heeft ze naar eigen zeggen vooralsnog geen antwoord gekregen. ''En dat vind ik heel jammer. Het liefst zou ik natuurlijk in gesprek gaan, want de toestanden die ik tegenkom bij de eet- en drinkstakers, die kan ik echt betitelen als inhumaan.'' Bonsen duidt op gedwongen verblijf in de isoleercel, intimidatie, en geweld tegen de asielzoekers.

Geboeid

Bonsen spreekt schande van de manier waarop Bah vrijdag is vervoerd. ''Hij werd met handen en voeten geboeid het vliegtuig ingedragen'', aldus Bonsen. Bah liep tijdens het transport verwondingen op: Bonsen heeft zaterdagmiddag in het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen foto’s gemaakt waarop verwondingen aan de enkel en benen van Bah te zien zijn.

In het vliegtuig van Parijs naar Guinee is volgens de lezing van Bah oproer ontstaan, nadat hij en een andere jongeman die werd uitgezet, protesteerden. Andere passagiers zouden het niet eens zijn geweest met de manier waarop het tweetal werd vervoerd. "Er ontstond een gespannen situatie in het vliegtuig tussen de passagiers en de marechaussee", aldus Bonsen. De gezagvoerder zou toen hebben besloten het tweetal uit het vliegtuig te zetten.

Bonsen maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over de vreemdelingendetentie in Nederland. Onder uitgeprocedeerde asielzoekers regeert volgens haar de angst. Zij worden volgens Bonsen dagelijks blootgesteld aan een hard regime en uitzichtloosheid.