Twee gedetineerden zijn in gevangenis Torentijd in Middelburg aangehouden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van het organiseren, vanuit hun cel, van transporten van chemicaliën voor de productie van amfetamine.

Volgens het OM kon de politie het tweetal, 38 en 45 jaar oud, mede dankzij medewerking van de gevangenis aanhouden. De mannen zijn eerder voor drugszaken veroordeeld.

Dinsdag arresteerde politie in het kader van hetzelfde onderzoek een 28-jarige medeverdachte. In het Poolse Poznan werd op verzoek van de Nederlandse justitie een woning doorzocht.

De arrestaties volgen op het oprollen van een chemicaliënlijn tussen Polen en Nederland, vorige week. Toen pakte de politie twee mannen en een Poolse vrouw op en nam 18,6 kilo amfetamine in beslag.

Internationale bende

Het onderzoek richt zich op een internationale bende, die op grote schaal chemicaliën voor de amfetamineproductie koopt in Polen. Het gaat voornamelijk om apaan, een stof waaruit BMK kan worden gemaakt, de grondstof voor amfetamine. De bende zou de stof met bestelbussen via Duitsland naar Nederland hebben gereden.

Apaan werd in 2010 voor het eerst gevonden in amfetaminemonsters, in 2012 was de helft van alle amfetamine gemaakt met apaan. Volgens het OM kiezen criminelen bewust voor deze stof omdat het bezit ervan niet is verboden.