Alle schooldirecteuren moeten voor maandagochtend 10.00 uur aan de Inspectie van het Onderwijs laten weten of er frauderende eindexamenleerlingen op hun school zitten.

Dat schrijft de inspectie vrijdag in een brief aan alle besturen van middelbare scholen.

De leerlingen zelf hebben tot vrijdag 18.00 uur de tijd om van de inkeerregeling gebruik te maken. Als zij inderdaad een gestolen examen onder ogen hebben gehad, moeten ze dat aan de directie van hun school melden.

Die geeft dat vervolgens door aan de inspectie, die op haar beurt weer het Openbaar Ministerie en het ministerie van Onderwijs informeert.

Het is niet bekend hoeveel leerlingen zich tot nu toe hebben gemeld. De scholieren die een gestolen examen hebben ingezien, moeten die volgende week opnieuw maken.

Ook staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs benadrukt day het echt de ''allerlaatste kans'' is voor scholieren  om zich te melden bij hun rector. Dekker deed vrijdag na afloop van de ministerraad nogmaals de oproep om toch zo veel mogelijk gebruik te maken van de zogeheten inkeerregeling.

24 examens

Deze week werd bekend dat in totaal 24 examens uit de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun zijn gestolen. 23 daarvan zijn voor leerlingen van de islamitische school ongeldig verklaard. Deze examens moeten op de Rotterdamse school opnieuw gemaakt worden.

De ontvreemde examens schijnen ook naar leerlingen buiten de school te zijn doorgestuurd of doorverkocht, maar het is niet bekend hoeveel scholieren het onder ogen hebben gehad. In Rotterdam is donderdag al besloten om alle diploma-uitreikingen uit te stellen tot het onderzoek naar de fraude is afgerond.