De Groningse gemeente Eemsmond wil straatnaambordjes op de onbewoonde Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat plaatsen.

Volgens de gemeente schrijft de wet dat nu eenmaal voor. Staatsbosbeheer, beheerder van beide eilanden, heeft een boze brief gestuurd. De organisatie vindt het te gek voor woorden dat de bordjes er moeten komen.

Wethouder van openbare ruimte Harald Bouman (Gemeentebelangen) zegt in een reactie tegen RTV Noord dat het plaatsen van de borden inderdaad verbazing oproept en tegen het gevoel in gaat. Maar volgens hem moet een gemeente zich aan de regels houden.

Eemsmond baseert zich op de Wet basisregistraties adressen en gebouwen. Dat betekent dat elk gebouw dat zich ergens bevindt, gelegen moet zijn aan een straat met een nummer. "Meer is het niet", aldus Bouman.

Begrijpen

De wethouder zegt het gevoel van Staatsbosbeheer te begrijpen. "Dat heb ik ook gehad. Daar moeten we op een goede manier uitkomen", stelt hij. De wethouder benadrukt dat voor hem regels regels zijn.

"Op het moment dat wij als gemeente die straat niet een naam geven dan komt onze gemeente te boek te staan als een gemeente die de zaakjes niet op orde heeft en over het algemeen hebben wij dat wel."

Staatsbosbeheer zegt in de brief onder meer dat de gemeente na het plaatsen van de borden er ook voor moet zorgen dat er dan post kan worden bezorgd op de eilanden.