De diefstal van de examens op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam is niet gepleegd met de sleutel die eerder zoekraakte. 

De verdachten verschaften zich de toegang tot de afgesloten kamer, die als kluis diende, via een dakraam van een andere ruimte.

Dat bevestigen woensdag bronnen rond het onderzoek. Het Openbaar Ministerie en de school willen daar in verband met het onderzoek niets over zeggen.

Kluisdeur

Toen de inbrekers via het dakraam in een kamer stonden die grenst aan de kamer waar de examens lagen en die is afgesloten met een kluisdeur, zijn ze via een verlaagd plafond naar de kluiskamer gekropen. Ze hoefden enkel wat dakplaten te verwijderen.

De school raakte in 2010 een van de drie sleutels kwijt van de kluiskamer, waarin de examens worden opgeborgen. De schoolleiding besloot het slot niet te vervangen, maar een nieuwe, extra sleutel te laten maken. De verdwenen sleutel is nooit meer boven water gekomen.

Toen vorige maand duidelijk werd dat het vwo-examen Frans uit de kluis was gestolen, waren er geen sporen van braak op de bergplaats te zien. Daardoor werd gedacht dat de kamer hoogstwaarschijnlijk met een sleutel was opengemaakt.

Onschuldig

De woensdag op non-actief gestelde natuurkundedocent van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun stelt onschuldig te zijn.

Wel heeft hij begrip voor zijn schorsing. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag woensdag. De leraar, Hassan B., werd met verlof gestuurd, omdat zijn zoon wordt verdacht van de grootschalige examendiefstal.

De docent en voormalig directeur van de school laat weten 'alle vertrouwen' te hebben in het Openbaar Ministerie. De oproep van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge de school te sluiten noemt hij onzinnig. "Het onderwijs op Ibn Ghaldoun is niet onder de maat", aldus de docent.

Dinsdag werd bekend dat op de school in totaal vijftien examens zijn gestolen. Leerlingen van de school moeten examens van veertien vakken opnieuw maken. De diefstal van het examen Frans voor het vwo lekte al voor het afnemen uit, waarop landelijk een alternatief examen werd afgenomen.

In totaal zijn er vier verdachten in de zaak. Drie van hen, onder wie de zoon van de man, zijn leerlingen van de school.

De 14 gestolen examens: havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, Geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands, natuurkunde. Vwo: Frans, management en organisatie, biologie, scheikunde, Wiskunde A. Vmbo-t: economie.

Overzicht: Woensdag duidelijkheid voor meeste leerlingen

Alles over de eindexamens in ons dossier