De Amsterdamse politie wordt voorlopig niet uitgerust met stroomstootwapens. 

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op raadsvragen van D66.

De Nationale Politie wil een proef houden waarbij tasers tot de reguliere uitrusting van agenten horen. Nu hebben alleen arrestatieteams en de marechaussee stroomstootwapens.

Dat voornemen leidde tot zorgen bij onder meer D66. De partij wees erop dat tasers levensgevaarlijk kunnen zijn bij mensen met een hartaandoening en vroeg Van der Laan duidelijk te maken dat Amsterdam niet op een proef zit te wachten.

Praktijkervaring

De korpschef van de Nationale Politie heeft volgens Van der Laan toegezegd dat in Amsterdam niet met stroomstootwapens wordt geëxperimenteerd.

De burgemeester benadrukte bij zijn verzoek aan de korpschef dat hij niet op voorhand tegen de inzet van tasers is. Van der Laan wil echter eerst weten wat de voor- en nadelen van tasers zijn na praktijkervaring en evaluatie elders in het land. Ook zou dan moeten blijken hoe met de risico's van tasers moet worden omgegaan.

De proef is inmiddels afgerond, maar de evaluatie is nog gaande. De resultaten verschijnen 'rond de zomer', maar dat kan nog wel enkele maanden duren, laat een woordvoerder van de Nationale Politie weten.