Hoofdverdachte Brent L. van de schoppartij in Eindhoven in januari dit jaar komt zich volgende week zelf in Nederland melden.

Dat zei zijn advocaat, Freddy Mols, woensdag. Dinsdag bepaalde het hof van cassatie in Brussel dat de Belgische L. uitgeleverd mag worden. Dat wil hij volgens zijn advocaat niet afwachten.

De advocaat zegt praktische afspraken te hebben gemaakt met het Openbaar Ministerie in Den Bosch. ''Alleen de details moeten nog worden uitgewerkt", aldus Mols. Eerder kwam een van de andere verdachten zichzelf melden nadat de rechter in België had bepaald dat hij kon worden uitgeleverd.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie ontkent dat er afspraken zijn over het de vrijwillige komst van de verdachte. Wel zou met de Nederlandse advocaat van Brent L. zijn gesproken over de overdracht. Die wil daar verder geen mededelingen over doen. ''Ik wil de discussie daarover niet voeren", aldus Erik de Mare. ''Hij komt volgende week, dat is het belangrijkste."

Beelden

In het uitgaansgebied van Eindhoven werd in januari een man ernstig mishandeld. Op beelden die de politie daarover naar buiten bracht, was te zien hoe hij door een groep mannen in elkaar werd geschopt. Toen het slachtoffer op de grond lag, bleef Brent L. tegen het hoofd van de man trappen.

''Mijn cliënt is zwaar in de fout gegaan en hij moet zich verantwoorden", aldus Mols. ''Maar laten we het - met alle respect voor het slachtoffer - wel in de juiste context plaatsen." Brent L. zou door de uitspraak dinsdag ontgoocheld zijn. Hij was ten tijde van de mishandeling minderjarig en had daarom niet verwacht dat hij uitgeleverd zou worden. Inmiddels is hij 18 geworden.

Korte termijn

L. hoopt volgens Mols op korte termijn weer naar België terug te kunnen. Hij volgt het laatste jaar van praktijkgericht onderwijs en hoopt eind juni nog een aantal examens te kunnen maken en taken af te ronden.

Van de acht verdachten die er waren, zijn er nog vier over. Het aandeel van de andere vier viel te verwaarlozen. Brent L. is de laatste die nog naar Nederland moet komen voor zijn berechting.