Tegen vier Maastrichtse coffeeshopeigenaren zijn woensdag boetes, werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen geëist voor de verkoop van softdrugs aan buitenlanders.

De officier van justitie vroeg boetes van 5000 euro, werkstraffen van 150 uur plus een maand voorwaardelijke celstraf.

Hij kondigde bovendien aan dat hij criminele winst nog wil gaan terugeisen van de coffeeshopexploitanten.

Tegen drie verkopers werd 100 uur werkstraf plus twee weken voorwaardelijke celstraf geëist.

De verdachten werden begin mei aangehouden tijdens controles in de coffeeshops Mississippi, Kosbor en Smokey. 

Aangehouden

De verdachten werden begin mei aangehouden tijdens controles in de coffeeshops Mississippi, Kosbor en Smokey. Ze hebben een allereerste strafzaak over de verkoop aan buitenlanders uitgelokt, erkenden ze woensdag volmondig.

''We hebben heel lang geprobeerd om bij deze rechtbank te komen. We hebben dit moeten doen. Wij vinden artikel 1 van de grondwet tegen discriminatie belangrijker dan een aanwijzing van de minister die in de rest van het land niet wordt gehandhaafd", vatte de eigenaar van coffeeshop Smokey samen.

Van de rechtbank in Limburg wordt als 'ultieme oplossing’ verwacht dat die een knoop doorhakt en een richtinggevende uitspraak doet, erkende de officier van justitie Leonard Geuns. ''Het is wellicht een proefproces, maar geen nepproces. De wet moet duidelijk zijn."

Gedoogcriteria

De aanklager meent dat de coffeeshops het moeten doen met de landelijk geldende gedoogcriteria. Als ze het er niet mee eens zijn, moeten ze de gemeenteraad of Tweede Kamer mobiliseren, zei hij.

Het Openbaar Ministerie in Limburg vindt discriminatie gerechtvaardigd, omdat het verbod op verkoop aan buitenlanders tot het gewenste resultaat heeft geleid: de overlast is minder geworden, aldus de officier. ''Burgemeester Onno Hoes van Maastricht verdient steun. Zijn beleid spreekt ons aan.’’

Advocaat André Beckers meent dat de coffeeshopshouders en hun personeel in strijd met het recht en het vertrouwensbeginsel worden vervolgd. ''De florerende straathandel is het gevolg van mislukt beleid. De coffeeshops aanpakken is geen middel. Het weigeren van buitenlanders is overbodig'', betoogde hij.

Easy Going

Coffeeshops in Maastricht verkochten sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen. Daartoe werd besloten naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going vorig jaar. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) had volgens de rechter de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was. 

Die uitspraak ging over de rechtmatigheid van sluiting van één coffeeshop op grond van het ingezetenencriterium, niet op de rechtmatigheid van het ingezetenencriterium als zodanig, benadrukt justitie in Maastricht woensdag nog eens.

Volgens het OM is de drugsoverlast sinds de invoering van de wietpas en de handhaving op het ingezetenencriterium substantieel gedaald, terwijl er juist veel meer werd geklaagd over overlast van straatdealers. 

Blij

Voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans liet eerder weten blij te zijn met de invallen omdat dit de kwestie voor de rechter zou brengen. Josemans vindt dat het niet verkopen aan buitenlanders een vorm van discriminatie is en hoopt dat de rechter hier hetzelfde over denkt. 

Begin deze maand bepaalde de rechtbank in Den Haag nog dat de staat coffeeshops in het zuiden van het land een schadevergoeding moeten betalen omdat ze als gevolg van de wietpas klanten misliepen en daardoor financiële schade leden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging daartegen in beroep. 

Maastricht telt in totaal veertien coffeeshops, waarvan er dertien zijn aangesloten bij de VOCM. Bij elf coffeeshops viel de politie eerder binnen en werden aanhoudingen verricht. 

Zes coffeeshops in Maastricht zijn momenteel geopend, maar alleen voor inwoners van Nederland. De drie coffeeshops die woensdag straf hoorden eisen, zijn op last van burgemeester Hoes voor drie maanden dicht. De overige coffeeshops weigeren te discrimineren en wachten daarom het oordeel van de rechtbank af, licht Josemans toe.

De rechtbank in Maastricht doet op 26 juni uitspraak.

Lees het interview met de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes

Chronologie gebeurtenissen in Limburg