Het toezicht op de zeilbroers Enrique en Hugo uit Vijfhuizen is opgeheven. 

Dat meldt onderwijsadvocaat Katinka Slump dinsdagavond desgevraagd. Volgens haar is een eerdere uitspraak van een kinderrechter in hoger beroep ongedaan gemaakt.

De hoogbegaafde en dyslectische broers werden in december onder toezicht van een gezinsvoogd geplaatst. Ze konden op geen enkele school terecht, omdat ze speciale begeleiding nodig hadden.

De Raad voor de Kinderbescherming had echter een zaak aangespannen, omdat de raad wilde dat de jongens in Nederland naar school gingen.

Ouders

Slump zei dat de rechter maandag duidelijk maakte dat de ouders van de broers niets te verwijten viel, omdat zij zelf het contact met scholen prima onderhielden.

''Ze hebben alles gedaan om de jongens in te schrijven'', aldus Slump, die de zaak niet zelf deed. Wel werkte ze nauw samen met haar collega Lotte Castelijns, die de zaak onder haar hoede had. Jeugdzorg heeft evenmin kunnen bewerkstelligen dat de jongens naar een school konden, meldde Slump.

Aandacht

De broertjes kozen vorig jaar augustus het ruime sop om aandacht te vragen voor het feit dat zij al een jaar thuis zaten. Buiten de Nederlandse grens konden ze wél weer onderwijs volgen, aangezien ze daar zelfstandig aan de slag konden met lespakketten van de Wereldschool. Binnen Nederland is dat niet mogelijk.

De jongens zijn momenteel in Mallorca. Speciaal voor de uitspraak waren ze even in Nederland, maar inmiddels zijn ze weer terug bij hun boot die in Spanje ligt.

''De jongens zijn enorm gegroeid en zijn Nederland ontgroeid. Het zijn stoere zeilbinken geworden'', zei Slump. Ze hoopt dat er uiteindelijk toch een school in Nederland een plek heeft voor de broers.